Marcinkevičius




samdAutoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad Lenkijos ir Baltijos šalių raginimas išsiųsti iš šalies Rusijos samdinių grupę „Wagner“ yra nepagrįstas ir kvailas.

Taip jis kalbėjo savo Saugumo Tarybos posėdyje, praneša valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Jo tvirtinimu, Lenkijos ir Baltijos šalių vadovybė kelia isteriją dėl „Wagner“ buvimo Baltarusijos teritorijoje.

„Jos pasiekė tokį lygį, kad jau reikalauja nedelsiant išvesti juos iš Baltarusijos. Tuo pat metu jos didina savo karinius biudžetus, prie mūsų sienų telkia dideles karines formuotes“, – tvirtino A. Lukašenka. 

„Atsakymas paprastas: nei Lenkijoje, nei Lietuvoje, nei kitose Baltijos šalyse neturi būti nė vieno užsienio kario. Tada galėsite ir mums reikšti pretenzijas dėl kitų šalių karių buvimo čia. O kol kas tai yra nepagrįsti ir kvaili reikalavimai – net ne prašymai ir pasiūlymai, o reikalavimai“, – kalbėjo jis.

Baltijos šalys ir Lenkija pirmadienį paragino Baltarusiją išsiųsti iš šalies „Wagner“ samdinius. Dalis jų į Baltarusiją pasitraukė po trumpai gyvavusio maišto Rusijoje šią vasarą.

„Mes paprašėme (autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro) Lukašenkos režimo nedelsiant išsiųsti „Wagner“ grupę iš Baltarusijos“, – sakė lenkų vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis) po susitikimo su kolegomis iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Lietuva ir Lenkija rugpjūčio pradžioje skelbė, kad Baltarusijoje šiuo metu yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių. A. Lukašenka praėjusią savaitę sakė, kad jo šalyje bus iki 10 tūkst. „Wagner“ kovotojų.

„Tūkstančiai žmonių, kurių dalis yra nusikaltėliai, išlaisvinti iš Rusijos kalėjimų mainais už pažadą kovoti Ukrainoje, yra labai demoralizuoti ir kaltinami nusikaltimais žmoniškumui“, – šią savaitę sakė M. Kaminskis.

„Tai didelė grupė, galinti padaryti bet ką“, – sakė jis.

Baltijos valstybių ir Lenkijos atstovai susitikimą surengė reaguodami į galimas grėsmes dėl „Wagner“ samdinių buvimo kaimyninėje valstybėje, neteisėtų migrantų antplūdį, taip pat reikšdami susirūpinimą dėl Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečių išvykų į Baltarusiją Minskui taikant bevizį režimą.

Lenkijos bei Baltijos valstybių ministrai pirmadienį taip pat sutarė dėl plano, kada sienos su Baltarusija galėtų būti užvertos visiškai. Tai, pasak Lietuvos VRM vadovės Agnės Bilotaitės, galėtų būti daroma koordinuotai, jei prie vienos iš valstybių sienų kiltų ginkluotas incidentas ar prasiveržtų migrantų grupė.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode