Parama dėkojame




Smulkiesiems verslininkams verta išnaudoti kiekvieną galimybę išsaugoti verslą

Kaip ir didelė dalis verslininkų, Irena išgyvena stiprų nerimą dėl savo verslo ateities. Jos turima dėvėtų rūbų parduotuvė jau gali atverti duris, tačiau sunku prognozuoti, kokie bus klientų srautai ir kiek prireiks laiko, kad padengtų karantino metu patirtus nuostolius. Tuo metu, kai nebuvo vykdoma jokia veikla, Irenai teko paaukoti santaupas, kad sumokėtų už patalpų nuomą. Vėluojanti valstybės parama padengė tik nedidelę dalį prarastų pajamų bei patirtų nuostolių. Verslininkei kartais kyla minčių, kad verčiau nutraukti veiklą nelaukiant bankroto, kita vertus, ji puikiai supranta, kaip sunku būtų vėl pradėti verslą nuo nulio.

Nepavydėtinoje situacijoje atsidūrė didesnė dalis smulkiųjų verslininkų, kuriems karantino metu teko sustabdyti savo veiklą. Pandemijos metu susidariusios situacijos nebuvo įmanoma numatyti net ir pačiame atsargiausiame verslo plane. Finansiniai iššūkiai bei negalėjimas prognozuoti savo veiklos net pusmečiui į priekį neigiamai paveikė smulkiųjų verslininkų ekonominį stabilumą bei emocinę būklę. Kita vertus, dabar yra pats nepalankiausias metas gailėti savęs ar pykti ant nedėkingos situacijos. Siekiant išsaugoti verslą prireiks šalto proto, apdairumo ir greitos reakcijos.

Siekiant priimti teisingus ir savalaikius sprendimus, ypač svarbu kuo greičiau gauti visą aktualią informaciją. Kaip tik todėl šiuo metu verta kiekvieną dieną itin atidžiai sekti Vyriausybės, Mokesčių inspekcijos bei kitų valstybinių institucijų oficialiai skelbiamą informaciją. Taip bus galima imtis veiksmų tik sužinojus apie atsiradusius pasikeitimus, o taip pat nedaryti klaidų taikant saugumo reikalavimus. Taip pat apdairu skirti laiko ir gerai įsigilinti į visų smulkiesiems verslams taikomų lengvatų bei subsidijų sąlygas. Net jei valstybės taikomos priemonės verslui remti atrodo neproporcingai mažos, verta pasinaudoti visomis įmanomomis galimybėmis bent kiek sumažinti patiriamus nuostolius. Beje, paraiškas paramai gauti pildykite neatidėliodami nė dienos – net jei parama vėluos, ją gausite vis tiek ankščiau, nei paraišką užpildę nurodyto termino paskutinėmis dienomis.

Net ir ilgus metus verslą kuriantys ir puoselėjantys žmonės neturi patirties reaguojant į tokio masto bei tiek ilgai trunkančias force majeure aplinkybes. Kaip tik todėl, apdairu priimant sprendimus pasikliauti ne tik savo patirtimi ir žiniomis, bet ir pasidomėti kitų profesionalų nuomone bei rekomendacijomis. Verslo konsultantas nebūtinai galės pateikti konkretų verslo planą, kuris garantuos sėkmingą krizės įveikimą, tačiau patyrusio specialisto įžvalgos praplės akiratį ir leis įžvelgti verslui palankių aplinkybių bei naujų galimybių. Pavyzdžiui, galbūt Irenai verta apsvarstyti galimybę dėvėtų rūbų parduotuvės veiklą papildyti sparčiai populiarėjančių vintažinio stiliaus rūbų bei kitų daiktų prekyba internetu? Kita vertus, prekybą internetu lydi sėkmė tik pakankamai laiko bei lėšų investuojant į komunikaciją bei reklamą.

Patyrusio finansininko konsultacija gali apsaugoti nuo skubotų ir gerai nepasvertų sprendimų. Tiek verslo plėtojimas, tiek veiklos stabdymas turi savo kaštus bei rizikas, kuriuos būtina adekvačiai įvertinti. Patyręs specialistas taip pat galės pasiūlyti su iššūkiais susiduriančio verslo finansavimo šaltinių. Svarstant įvairius scenarijus verta pasinaudoti ir paprastesniais, lengvai prieinamai įrankiais – pavyzdžiui, paskolų skaičiuoklėmis. Patogias verslo investicijoms bei apyvartinėms lėšoms skirtų paskolų skaičiuokles rasite Uno.lt.

Smulkieji verslininkai puikiai žino, kaip nelengva sukurti sau darbo vietą bei išsilaikyti permainingame verslo pasaulyje neturint patikimų finansavimo šaltinių. Kaip tik todėl verta dar labiau branginti savo sukurtą verslą ir dėti visas pastangas, kad jis atlaikytų sudėtingus laikotarpius.

21-239

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode